Friday 22 June 2012

ကင္ဆာေရာဂါကို တြန္းလွန္ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အစားအစာ (၁၃) မ်ိဳး


(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ျဖဴမွာကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။ အေရျပား၊ အူမႀကီးနဲ႔

အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈေတြကိုအဓိကကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။


(၂) အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအရြက္မ်ား

အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအရြက္ေတြမွာအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ျဖစ္တဲ့ ကယ္႐ိုတင္းႏြိဳက္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။

ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစတဲ့ Free Radical ေတြရဲ႕   အႏၲရာယ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။


(၃) စပ်စ္သီး

စပ်စ္သီးနဲ႔ စပ်စ္ဝိုင္မွာအစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ျဖစ္တဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြ


ပ်က္စီးတာကိုကာကြယ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။



(၄) လက္ဖက္စိမ္းရည္

လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာပါဝင္တဲ့ ဖေလဗုိႏြိဳက္ကအူမႀကီး၊ အသည္း၊ ရင္သားနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြ ျဖစ္ပြားတာကေန

ကာကြယ္ႏုိင္သလိုကင္ဆာေရာဂါရဲ႕ဆဲလ္ပြားတာကိုလည္း  ေႏွးေကြးေစႏုိင္ပါတယ္။



(၅) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါဝင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာနဲ႔ အစာအိမ္

ကင္ဆာေတြကိုကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။



(၆) ဖရဲသီး

ဖရဲသီးမွာကင္ဆာေရာဂါကိုတြန္းလွန္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။



(၇) ဘလူးဘယ္ရီသီး

ဘယ္ရီသီးအားလံုးမွာကင္ဆာကိုတုိက္ထုတ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါ အားလံုးကိုကာကြယ္မႈ ေပးႏုိင္ပါတယ္။



(၈) မိေက်ာင္းကြမ္းဖတ္

မိေက်ာင္းကြမ္းဖတ္မွာပါဝင္တဲ့ လိုင္နန္ကအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္ကိုေပးစြမ္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာကင္ဆာ

ျဖစ္ေစတဲ့ ေျပာင္းလဲမႈ မွန္သမွ်ကိုဟန္႔တားေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အိုမီဂါ-၃ အဆီ ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ

ျဖစ္ပြားမႈကိုလည္းကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။



(၉) ပန္းေဂၚဖီ မ်ဳိးရင္းဝင္မ်ား

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပန္းေဂၚဖီပြင့္၊ ေဂၚဖီထုပ္ေတြမွာကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကိုေလွ်ာခ်ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီ

ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။



(၁၀) ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး

ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးမွာကင္ဆာကိုတြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဖိုက္တိုအီစထ႐ိုဂ်င္ေတြ

ပါဝင္ပါတယ္။



(၁၁) မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီမွာဗီတာမင္ေအဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။ ေသြးျဖဴဥေတြရဲ႕

လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကိုအားေပးတာေၾကာင့္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြမကူးစက္ႏုိင္ေအာင္ ဟန္႔တားေပးပါတယ္။

မ်က္စိကိုလည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။



(၁၂) နႏြင္း

ဟင္းထဲမွာ နႏြင္းကိုလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစာေလာက္ ပါဝင္ေအာင္ ထည့္ခ်က္စားေပးပါ။ စမ္းသပ္မႈေတြအရ

နႏြင္းမွာကင္ဆာျဖစ္ေစတာေတြကိုတြန္းလွန္ႏုိင္ တဲ့ အာနိသင္ရွိေနပါတယ္။ နႏြင္းမွာပါတဲ့ ကာကူမင္ျဒပ္ေပါင္းက

ရင္သားကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာနဲ႔ တျခားကင္ဆာေရာဂါေတြရဲ႕ ျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ေႏွးေစပါတယ္။



(၁၃) ငါး

ဆာဒင္းငါး၊ ပုစြန္ဆိတ္၊ ပင္လယ္ငါးေတြကေနဗီတာမင္ဒီဓာတ္ကိုရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈ

နဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔မႈကိုေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ကယ္လ္ဖုိးနီးယားတကၠသိုလ္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈ

နည္းတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာကင္ဆာဆဲလ္ ပ်ံ႕ႏွံ႔တာကိုေတြ႕ရပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ဟာဗီတာမင္ဒီကိုရယူႏုိင္တဲ့

အေကာင္းဆံုးအရင္းအျမစ္ ျဖစ္လုိ႔ပါ။


No comments:

Post a Comment

Print Friendly and PDF